Topskak i Græsted

For et par måneder siden spurgte Martin Noer om ikke Lars og jeg kunne tænke os at hjælpe med at være dommere ved den dobbeltrunde der indledte XtraCon Skakligaen 2016/2017. Vi sagde vist ja i kor, for hvornår får man muligheden for dels at udnytte sit brevkursus fra DSU og samtidig kunne gå og se cremen af den danske elite (sådan da).

Skakligaen har gennemgået en del modernisering siden jeg så min sidste kamp live, det var i 1990 da Nørresundby tog imod Århus (jo, dengang stavedes det med Å) og Jetsmarks juniorhold som de eneste tilskuere så på at Århus stillede med et skrækindjagende hold med Erling Mortensen, Klaus Berg, Jens Ove Fries Nielsen og Erik Pedersen på de første fire brætter- Lidet anede vi at Bjarne Søndergaards formål med at arrangere turen til Nørresundby var at lokke Jens Ove til Jetsmark, det er en anden historie 🙂

I dag kan man følge næsten alle kampe live på nettet, og samtlige partier fra Græsted blev sendt live via uvurderlig hjælp fra dansk skaks wonderboy hvad angår livesending, Kasper Jerwiaz. Men intet slår at se skakken live, altså fysisk live. Man oplever tingene på en helt anden måde. hvor specielt kropssproget er unikt at følge!

99% af dommergerningen består i at samle noteringslister ind og notere resultatet. Der var faktisk ingen episoder, dertil er niveauet for højt. Jeg fik kun et spørgsmål nemlig da Hillerøds Nikolaj Borge under sit parti mod Tom Petri fra Nordre ville vide om der var noteringspligt under hele partiet hvilket jeg kunne bekræfte at der var. Det hører dog med til historien, at sidst Nikolaj Borge spillede seriøs skak var da betænkningstiden var 2 timer til 40 træk, 1 time til 20 træk og derefter hængeparti.

Dansk skak mangler i øvrigt dommere, så det er bare med at komme i gang, jeg fik i hvert fald lyst til at se lidt mere på hvad der kræves for at tage den internationale dommertitel IA. Og jeg tror at både Lars og jeg stiller op igen hvis vi skulle få tilbuddet 🙂

For dem der er interesserede har jeg samlet alle partierne fra weekenden, også dem fra Aarhus, som kan gennemspilles her. I løbet af weekenden har jeg et par af de partier der skilte sig ud som jeg vil bringe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *